Beeldhouwen en spiritualiteit

Een inspirerende cursus beeldhouwen in Frankrijk – Haute-Marne

Centre Lothlorien, 

Aankomstdatum: 10 juli 2022

Einddatum:           16 juli 2022

Cursusleider: Gerard Akerboom

Prijs: € 230,- (Exclusief de steen, inclusief gebruik van alle materialen en gereedschappen)

Over de cursus

In brede zin betekent spiritualiteit dat je je richt op jouw geestelijke en innerlijke beleving. Die beleving zet je bij deze cursus om in beeldhouwen: wat je wilt maken, de keuze van de steen, het gebruik van het gereedschap en materiaal.

Contact met jezelf, je gevoel, je (on-)rust, je vertrouwen, je balans, spelen daarbij mee. Daar begeleid ik je graag bij, maar ook de feedback van andere cursisten speelt bij de cursus een grote rol.

Ervaring met beeldhouwen is prima, maar niet van belang. Zin om te ontdekken en doen des te meer.

Het gaat vooral om de weg, niet om het resultaat. Dat wil niet zeggen dat het creëren van een mooi beeld onbelangrijk is.

Over de cursusleider

De hoofdthema’s van mijn eigen beeldend werk zijn vooral mens en landschap in al hun spirituele verschijningsvormen. Bij de mens: archetypen, emoties, strevingen, gevoelens, verschijningsvormen. Bij het landschap: van concreet, figuratief naar (meervoudig) abstract. (Zie het eerste deel van mijn website.)

Veel verschillende beeldende werkvormen en technieken gebruik ik daarbij: tekenen, schilderen, beeldhouwen, grafisch werk, keramisch werk. Daarnaast geef ik al lange tijd met veel plezier les in tekenen, schilderen en beeldhouwen (in steen). Spiritualiteit is voor mij een natuurlijke basis om vanuit te werken.

Al langer geef ik in de vakanties cursussen beeldhouwen in Frankrijk (Ecolonie, Bleu et Vert). De combinatie vakantie en cursus is ook voor mij ideaal om ontspannen en geconcentreerd bezig te zijn.

Over Centre Lothlorien

Een prachtig, klein cursus- en vakantiecentrum  in de Haute-Marne (midden-oost Frankrijk). Lohlorien is de naam van het Elfenwoud uit Tolkien’s ‘In de ban van de Ring’. Het betekent ‘bloem van het Gouden Woud’: een plaats van rust, vrede en harmonie, waar reizigers welkom zijn voor ontspanning en goede raad.

Visie van Lothlorien

Lothlorien heeft als uitgangspunt te leven in balans met de natuur en met respect voor alles wat leeft. Gezondheid van lichaam en geest zijn belangrijke aandachtspunten. Daarom is het centrum, ecologisch, zoveel mogelijk zelfvoorzienend, is de keuken vegetarisch en gebruiken we vooral biologische producten.

Verblijf

Cursussen op Lothlorien worden in principe gegeven van maandagochtend tot en met vrijdag. Langer blijven of eerder komen is mogelijk. De dag van aankomst voor een cursusweek is zondag, de dag van vertrek zaterdag. Verblijfskosten zijn afhankelijk van hoe je wilt verblijven. Kamperen, klein huisje, luxe kamer, half pension, full pension…

Gerard Akerboom (1950)

Gerard van Atelier Gerard Akerboom, begeleidt het beeldhouwen. Hij heeft zijn opleiding tot beeldhouwer gekregen door het volgen van vele beeldhouw cursussen in binnen- en buitenland. Met passie en nieuwsgierigheid werkt hij in allerlei soorten steen en marmer. Het coachen, begeleiden en trainen van mensen heeft hij zijn leven lang gedaan. Mensen begeleiden die beeldend bezig zijn,’ mooier kan niet’, vindt hij.