Gerard Akerboom

Meer dan 40 jaar houd ik me bezig met ondersteunen van mensen bij diverse vormen van leren. De laatste 10 jaar vooral bij het ontdekken van hun talenten bij beeldende processen: beeldhouwen, tekenen, schilderen en keramisch werken.

Ik vind het fantastisch te zien als mensen enthousiast raken over wat ze allemaal kunnen maken.

Ik kan je inspireren en begeleiden bij het zoekproces naar wat je in de kern raakt om daar vorm aan te geven.

De cursus Tekenen & Schilderen geef ik in mijn mooie atelier in Culemborg. De cursus Beeldhouwen vindt plaats op het Kampeerbosje: een prachtige locatie net buiten het centrum van Leerdam.

Persoonlijke kenmerken

Betrokken, kunstzinnig, diepgaand, humor en relativerend.

Biografie Gerard Akerboom

Gerard Akerboom is geboren in Amsterdam op 16 januari 1950.

In 1965 verhuisde hij van Amsterdam naar Utrecht; in 1974 van Utrecht naar Asperen (N-B) en in 1984 van Asperen naar Leerdam (U). Hij is de tweede van vijf kinderen. Vader is timmerman; later bouwkundig opzichter, moeder is huisvrouw.

Opgegroeid in de Pijp, tegenover het Ignatius College, schuin tegenover het Rijksmuseum. Als jongen bezoekt hij het Rijks- en het Stedelijk Museum. Daar vindt hij indrukwekkende ‘kunstwerelden’ die er op loopafstand en als vanzelfsprekend zijn. Hij raakt gefascineerd en is voortdurend bezig met tekenen, schetsen, verf en inkt, met allerlei technieken. Exploreert de mogelijkheden en gaat op zoek naar nieuwe, wezenlijke werelden.

Op 20-jarige leeftijd, na de Kweekschool, moest een serieuze beslissing genomen worden: naar de kunstacademie of naar de universiteit. Door íntellectuele honger’ werd het de universiteit, studierichting psychologie, in 1977 cum laude afgesloten.

Vanaf 1977 tot 1988 is hij als onderwijskundige bij de beeldende vakken werkzaam bij een lerarenopleiding in Utrecht en van 1988 tot 2008 als managementtrainer/consultant voor het bedrijfsleven.

Naast zijn werk is hij altijd doorgegaan met tekenen, schilderen, grafisch werken en beeldhouwen.

Zo is een grote collectie schilderijen, tekeningen, grafisch werk en (stenen) beelden ontstaan. Naarmate hij ouder wordt gaat het belang om zich met beelden en verbeelden bezig te houden steeds sterker spelen. Vanaf 1995 volgt hij verschillende beeldhouwcursussen in binnen- en buitenland om het beeldhouwen onder de knie te krijgen. In 1998 heeft hij zijn eerste (solo-)expositie in het ‘Kunststation’ in Leerdam. Vanaf 2006 geeft Gerard Akerboom les in beeldhouwen; vanaf 2010 in tekenen en schilderen. In 2008 start hij zijn carrière als fulltime professioneel kunstenaar.

Gerard Akerboom tekent en schildert al vanaf zijn prille jeugd. Elementen van zijn huidige tekeningen ontstonden al begin jaren zeventig. Het uitgangspunt is betrekkelijk realistisch. Hij kiest meestal voor het landschap en het menselijk lichaam. De weergave is abstract in een repetitieve, vaak kras-achtige structuur. Andere kenmerken zijn het dichtzetten van het vlak en het daarin aanbrengen van lijnen en (geometrische) vormen welke intuïtief tot stand komen. Vanaf begin 2000 vindt hij zijn inspiratie in sterke mate in het gedachtegoed van Carl Jung. Vooral het concept van Jungs archetypen inspireert. In ieder mens leven oerbeelden van angst, dreiging, van de moeder- en vaderfiguur, van vuur en water… Deze basiselementen zijn opgenomen in een gemeenschappelijke, psychische structuur, een individueel en collectief bewustzijn. Ieder mens beschikt daardoor over een enorme rijkdom aan beelden, kan ze laten spreken, ze betekenis aan laten nemen.

Hij vindt het belangrijk dat de beschouwer van dit werk alle ruimte voor eigen interpretatie neemt.

Het is polyinterpretabel. Een donkere berg tegen een nachtelijke hemel genereert dreiging, angst, maar biedt tegelijk de mogelijkheid om zich te verbergen. Zo kan men vele betekenissen oproepen waarvoor geen woorden nodig zijn. De tekeningen en schilderijen roepen individuele reminiscenties op die in een (collectief) onderbewustzijn zijn opgeslagen. De zeggingskracht wordt versterkt door de compositorische en esthetische kwaliteit.

Later, vanaf 2014, verschuift opnieuw de betekenis van zijn werk. In de wereld speelt bedreiging op allerlei vlakken – veiligheid, milieu, privacy – een rol. Hij wil zijn werk een tegenhanger laten zijn, door het rust, ordening, schoonheid, bezinning en troost te laten bieden. Verbondenheid ontstaat tussen degenen die de beelden aanvoelen. Beeldelementen als kleur, ritme, vorm en plaatsing roepen verhalen op die niet in woorden vertaald kunnen worden. Hij ervaart dat zich tijdens het schilderen voortdurend nieuwe ideeën aandienen, op organische wijze, het ene werk komt uit het andere voort. Het onderzoek om te komen tot voor hem ‘ware’ beelden is eindeloos, spannend en geeft hem grote voldoening.

Curriculum Vitae

Opleiding

2005 -2007 ITIP-opleiding Instrument voor hulp
2005 -2006 Nijenrode Leergang Leiderschap en Verandering
1995 -1998 Erika Stern Opleiding Transactionele Analyse
1985 -1990 Universiteit van Amsterdam Opleiding tot Organisatieadviseur
1980 -1983 Opleiding tot supervisor
1970 -1977 Universiteit van Utrecht – Psychologie (c.l.)
1965 -1970 Pedagogische Academie
1990 – .. Cursussen beeldhouwen in binnen- en buitenland

Korte loopbaan omschrijving

2016 – Begeleidende intervisie met groep kunstenaars.
2008 – …… Eigen bedrijf ‘Atelier Gerard Akerboom’, beeldend kunstenaar, verzorgen van workshops beeldhouwen en tekenen en schilderen.
Met Gerry Buijk oprichter van bedrijf Ziel&Zaak. www.ZielenZaak.com
2003 – Diverse cursussen Beeldhouwen in binnen- en buitenland.
2003 – 2007 Kerngebiedeigenaar Leiderschap en Management bij Boertiengroep
1995 – 2003 Senior trainer/consultant bij Boertiengroep
1990 – 1995 Manager Sectie Sociale, Management en Commerciële Vaardigheden van het Trainingsbureau NCATB. Specialismen: management, opleidingsmanagement en coaching voor/door managers.
1988 – 1990 Senior trainer/consultant verbonden aan het NCATB (Nederlands Centrum voor Advies, Training en Begeleiding) (toen business unit van Elsevier Opleidingen).
1977 – 1988 Onderwijskundig medewerker, verbonden aan de Hogeschool Midden Nederland. Onder andere: Trainen van kader voor het implementeren van grote veranderoperaties in het voortgezet en wetenschappelijk onderwijs. Opzetten en uitvoeren, in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, van een opleiding tot organisatieadviseur.

Overzicht exposities sinds 2015 – Gerard Akerboom

2020 Galerie de Ploegh Amersfoort Grafiekmanifestatie januari – maart

2019 Galerie de Ploegh Amersfoort Wintersalon november – december

2019 2020 Mondriaanhuis Amersfoort ’25 x 25‘25 september – maart 25 Kunstenaars gedenken Mondriaan

2019 O.l.s. De Blink – Culemborg Beeldhouwprojekt voor alle kinderen van de school. Schaap gehakt uit franse kalksteen. Permanent tentoongesteld

2019 Pop-up galerie De Vink- Leerdam Schilderijen en tekeningen. Samen met Beatrijs Schweitzer – objecten

2019 Galerie de Ploegh – Amersfoort Schilderijen en tekeningen Solotentoonstelling Schilderijen en tekeningen November

2019 Galerie de Ploegh / Sint Joriskerk Amersfoort  Manifestatie Orde en Chaos Naar aanleiding van 350 jaar geleden het overlijden van Johan Van Oldenbarnevelt – groepstentoonstelling

2019 Galerie de Ploegh Grafiekmanifestatie januari – maart

2018 Galerie de Marktplaats Leerdam Schilderijen november

2018 Gemeentehuis Ravenstein Schilderijen groepstentoonstelling oktober

2018 World Fashion Centre – Amsterdam Annual Dutch Art Fair 2018 November

2018 Galerie de Ploegh Amersfoort Forever Young juni – augustus

2018 Galerie de Ploegh Grafiekmanifestatie januari – maart

2017 Organisatie CHS Bunnik schilderijen in bruikleen 2017 – 2018

2017 Cultureel Centrum Zinder Tiel Openingstentoonstelling schilderijen Groepstentoonstelling

2016 Galerie de Ploegh ‘Leeg’ schilderijen zomer

2015 MMMSA – Maria Hoop Beelden vol betekenis Beelden

Overige activiteiten

Van 2008 – 2019 heb ik beeldhouwcursussen verzorgd op het Kampeerbosje te Leerdam.

Van 2010 – heden verzorg ik teken- en schildercursussen in de Gelderlandfabriek te Culemborg.

In 2018 en 2019 heb een beeldhouwcursus verzorgd in het centrum Ecolonie – Frankrijk.

De afgelopen vier jaar was ik voorzitter van de jury van de Kunstmanifestatie Leerdam.